Zdrowy jadłospis na poniedziałek. 1300 kcal na dzień.

zdrowy-jadlospis-na-7-dni-poniedzialek

Rok temu publikowałyśmy darmowy ebook Jak schudnąć 5 kg?, w którym znalazły się produkty ułatwiające utratę wagi. Dziś mamy dla Was kolejną propozycję. Tym razem zdrowy jadłospis na poniedziałek.

Jadłospis dopasowany jest dla osoby w wieku 27-30 lat. Dzienna liczba spożywanych kcal to około 1300. Znajdziecie w nim 4 posiłki, które przygotujecie maksymalnie do 30 min.  Pamiętajcie o ustaleniu stałej pory dnia, w której będziecie spożywać dania.

 

Przepis na PONIEDZIAŁEK

 

Śniadanie: Pikantna jajecznica z fasolką i pieczywem (244 g)

zdrowy-jadlospis-na-7-dni-poniedzialek-jajecznica-z-fasolka-i-pieczywem

 

Składniki:

Jaja kurze (2 szt.)
Fasola konserwowa (3 łyż ki)
Natka pietruszki (1 łyżeczka ) – świeża lub suszona
Pieczywo pełnoziarniste (1 kromka)
Olej (1 łyżeczka)
Cebula (0,2 szt.)
Przyprawy (1 szczypta)

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej.
2. Jajka wbij do kubka i wymieszaj z odrobiną wody, solą, pieprzem i chili. Następnie wlej na patelnię.
3. Gdy jajka zaczną się ścinać dodaj fasolę.
4. Podawaj z pieczywem.

Wartości:

244 g | 334 kcal
Białko 22 g
Węglowodany 30 g
Tłuszcz 17 g

 

Obiad: Pieczony kurczak z duszoną kalarepą i ziemniakami (522 g)

zdrowy-jadlospis-na-7-dni-poniedzialek-pieczony-kurczak-z-ziemniakami



Składniki:

Mięso z piersi kurczaka 125 g
Kalarepa (½ szt.)
Pietruszka korzeń (1 szt.)
Ziemniaki (3 szt.)
Olej (2 łyżeczki)
Przyprawy (1 szczypta)

Przygotowanie: (porcja na 2 dni)

1. Mięso obtocz w oleju i przypraw rozmarynem i chili. Zawiń w folie do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut (180
stopni)
2. Kalarepę i pietruszkę obierz i pokrój. Zalej wrzątkiem i ugotuj.
3. Mięso i kalarepę podawaj z ugotowanymi ziemniakami

Wartości:

522 g | 441 kcal
Białko 35 g
Węglowodany 56 g
Tłuszcz 12 g

 

Przekąska: Koktajl z kefiru, banana i cytryny (335 g)

zdrowy-jadlospis-na-7-dni-poniedzialek-koktajl-z-banana-kefiru-cytryny

Składniki:

Kefir naturalny (½ szklanki)
Banan (1 średnia szt.)
Cytryna (½ szt.)

Przygotowanie: 

1. Wyciśnij sok z cytryny.
2. Banana obierz i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
3. Schłodź przed podaniem lub dodaj pokruszony lód.

Wartości:

335 g | 245 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 52 g
Tłuszcz 3 g

 

Kolacja: Sałatka z mozzarellą i oliwkami (262 g)

zdrowy-jadlospis-na-7-dni-poniedzialek-salatka-z-mozzarella-i-oliwkami

Składniki:

Sałata (5 liści)
Ser mozzarella (4 plastry)
Pomidor (1 średnia szt.)
Oliwki (5 szt.)
Cytryna (0,1 szt.)
Przyprawy (1 szczypta)

Przygotowanie:

1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
2. Pomidora i mozzarellę pokrój w plasterki i ułóż na sałacie.
3. Dodaj oliwki.
4. Przypraw bazylią i pieprzem. Całość polej sokiem z cytryny.

Wartości:

262 g | 249 kcal
Białko 17 g
Węg lowodany 9 g
Tłuszcz 17 g



SHARE THIS

RELATED ARTICLES